Mithat ABAKAN/MANAVGAT, (DHA) - ANTALYA Kamu Hastaneleri Birliği'ne (AKHB) bağlı hastaneler arasında ilk implant uygulaması Manavgat Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nde (ADSM) bir hastaya yapıldı.
AKHB Genel Sekreterliği'ne bağlı faaliyet gösteren Manavgat ADSM'de çekilen dişlerin yerine yerleştirilen ve diş eksikliğinde uygulanabilecek en iyi tedavi yöntemlerinden biri olan implant tekniği ilk defa bir hastaya uygulandı. İmplant yönteminde kaybedilen dişlerin fonksiyon ve görünüşünü tekrar kazandırmak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen, kişinin vücuduna uygun olan malzemeler kullanılarak yapılan titanyum diş kökünün üzerine protez dişler takılıyor.
ANTALYA'DA İLK UYGULAMA MANAVGAT'TA
Manavgat ADSM'de implant uygulamasına başlanması dolayısıyla açıklama yapan AKHB Genel Sekreteri Prof. Dr. Necat Yılmaz, implant tedavisinin kamuda az sayıda ilde yapıldığını belirterek, "AKHB Genel Sekreterliği olarak 2015 yılından itibaren bu hizmeti Antalya'ya kazandırabilmek adına çalışmalarımızı sürdürüyorduk. Bu çalışmalar çerçevesinde gerekli malzemelerin teminini yaparak Manavgat Ağız ve Diş Sağlığı Merkezimizde implant uygulamasını başlatmış bulunmaktayız. En kısa zamanda da birliğimize bağlı Antalya Ağız ve Diş Sağlığı Merkezimizde ve Alanya Ağız ve Diş Sağlığı Merkezimizde de implant tedavisi uygulamasına başlanacak" dedi.
"TİTANYUM KULLANILIYOR"
AKHB Tıbbi Hizmetler Daire Başkanı Uzm. Dr. Mehmet Akdağ, "Bu uygulama Antalya'da devlet kurumunda bir ilk olma özelliğini taşımaktadır. Bir devlet kurumunda titanyumdan kabul gören kaliteli bir malzeme kullanılıyor olması da sevindiricidir. AKHB olarak Antalya'da sağlık alanında yatırımlara devam edileceğini söylemek isteriz" diye konuştu.
İMPLANT DİŞ ÇEKİMİ KADAR KOLAY
Manavgat ADSM Başhekimi Uzm. Dr. Dt. Ali Tarakcıoğlu da implantın diş çekimi kadar kolay bir tedavi şekli olduğunu anlattı. Başhekim Tarakcıoğlu, uygulamayı özel kuruluşlara göre daha ekonomik ve daha steril bir ortamda uygulamaya başladıklarını söyleyerek, implantların yaygın olarak dokulara uygun, son derece dayanıklı ve ileri teknoloji ürünü titanyumlardan yapıldığını kaydetti. İmplant tedavisinin 3-4 aylık sürede, 4-5 seansta yapıldığını vurgulayan Başhekim Tarakcıoğlu, implant tedavi yönteminin, tek diş eksikliğinde ve total dişsizlik vakalarında yaygın kullanıldığını anlattı. Özellikle genç hastalar tarafından tek diş eksikliğinde, yandaki dişlere zarar vermediği için implant tedavisinin tercih edildiğini belirten Başhekim Tarakcıoğlu, şöyle dedi:
"Total dişsizlik vakaları ise birden fazla implantın çene kemiğine uygulanması ile birlikte hareketli protezlerin implantla sabitlenmesi işlemidir. Total dişsizlik vakalarında hastalar gündelik fonksiyonlarını rahatlıkla yapabilmekte, çiğneme ve konuşmayla birlikte estetik görünümünü de geri kazanmış olmaktadır. Ayrıca hareketli protez kullanan hastaların protezin ağızda durmaması, konuşmada zorlanma, yemek yeme esnasında protezin düşmesi gibi rahatsızlıkları varken implant tedavisi ile bu gibi rahatsızlıkların önüne de geçilmektedir."
Başhekim Tarakçıoğlu, Manavgat ADSM olarak 6'sı uzman olmak üzere 32 diş hekimiyle hizmet verdiklerini de kaydederek, 1 Ocak'tan bu yana 65 bin 611 muayene, 18 bin dolgu, 11 bin diş çekimi, 11 bin 800 porselen diş takılması, 15 bin hareketli protez ve 15 bin cerrahi müdahale gerçekleştirdiklerini anlattı.